Semnele fascismului, așa cum le-a văzut Umberto Eco. Să ne îngrijorăm?-RFI

Umberto Eco, fotografie de Rob Bogaerts / Anefo

Un partid nou a pătruns în acest templu al democrației care este parlamentul, așezat ideologic pe o surprinzătoare combinație de naționalism religios, cultural și chiar lingvistic. Este acest edificiu al naționalismului etno-religios mai interesant pentru o națiune decât naționalismul civic? Care e în fond distincția între patriotism și naționalism? Și în fond, care e substanța lui? Ovidiu Nahoi deschide, la RFI, calea spre o înțelegere mai profundă a unui fenomen care îngrijorează, constant și permanent, întreg globul, de aproape un secol. Clarificările sunt necesare, deoarece, așa cum avertiza Umberto Eco persistă un ”fascism etern” în societățile moderne, iar lumea trebuie să fie vigilentă oriunde și oricând apare.

Semnele fascismului, așa cum le-a văzut Umberto Eco. Să ne îngrijorăm?

Ovidu Nahoi

În 1995,  Umberto Eco publica un eseu intitulat” Ur-fascismul”  în revista The New York Review of Books. El afirma că fascismul este greu de definit, deoarece își schimbă forma constant. Dar autorul reușea să sublinieze 14 trăsături de bază ale tuturor mișcărilor fasciste.

„Aceste trăsături”, scria romancierul și semioticianul, „nu pot fi organizate într-un sistem; multe dintre ele se contrazic și sunt, de asemenea, tipice altor tipuri de despotism sau fanatism. Dar este suficient ca una dintre ele să fie prezentă pentru a permite fascismului să se coaguleze în jurul său”.

Așadar, care ar fi aceste semne?

1. Cultul tradiției. „Trebuie doar să ne uităm la programa fiecărei mișcări fasciste pentru a găsi principalii gânditori tradiționaliști. Gnoza nazistă a fost hrănită din elemente tradiționaliste, sincretiste, oculte. ”

2. Respingerea modernismului. „Iluminismul, epoca rațiunii, sunt văzute ca începutul depravării moderne”.

3. Cultul acțiunii de dragul acțiunii. „Acțiunea, fiind frumoasă în sine, trebuie făcută înainte sau fără orice reflecție anterioară. Gândirea este o formă de emasculare”.

4. Dezacordul este trădare. „Spiritul critic face distincții, iar distincția este un semn al modernismului. În cultura modernă, comunitatea științifică laudă dezacordul ca o modalitate de a îmbunătăți cunoștințele”.

5. Teama de diferență. „Primul apel al unei mișcări fasciste sau prematur fasciste este unul împotriva intrușilor. Astfel, Ur-Fascismul este rasist prin definiție”.

6. Apel la frustrarea socială. „Una dintre cele mai tipice trăsături ale fascismului istoric a fost apelul către o clasă de mijloc frustrată, o clasă suferind de o criză economică sau sentimente de umilință politică”.

7. Obsesia pentru un complot. „Astfel, la rădăcina psihologiei ur-fasciste există obsesia pentru un complot, posibil unul internațional. Adepții trebuie să se simtă asediați”.

8. Inamicul este și puternic, și slab – aceasta, prin schimbarea continuă a focalizării retorice.

9. Pacifismul este o formă de tranzacționare cu inamicul.

10. Dispreț pentru cei slabi. „Elitismul este un aspect tipic al oricărei ideologii reacționare”.

11. Cu toții sunt educați să devină eroi. „În ideologia ur-fascistă, eroismul este norma. Acest cult al eroismului este strict legat de cultul morții”.

12. Machism și cultul armelor. „Machismul implică atât dispreț pentru femei, cât și intoleranță și condamnare a obiceiurilor sexuale nestandardizate, de la castitate la homosexualitate.”

13. Vocea Poporului, prezentată în mod selectiv. „Există un populism în care răspunsul emoțional al unui grup selectat de cetățeni poate fi prezentat și acceptat ca fiind Vocea Poporului”.

14. Ur-Fascismul vorbește Noua Limbă. „Toate manualele naziste sau fasciste au folosit un vocabular sărăcit și o sintaxă elementară, pentru a limita instrumentele unui raționament complex și critic.”

Dacă unele dintre aceste idei și comportamente, zugrăvite de Umberto Eco acum un sfert de secol,  vi se par astăzi mai prezente decât oricând în spațiul public, s-ar putea să aveți dreptate să vă îngrijorați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.