Trump pus din nou sub acuzare

Camera Reprezentanților a votat miercuri 232-197 să îl pună din nou sub acuzare pe Donald Trump, pentru instigarea la insurecție a unei gloate de susținători, care a plecat de la un miting al președintelui și a atacat clădirea Congresului.

Față de acum un an, când toți republicanii au votat împotriva acuzării președintelui, de această dată 10 reprezentanți republicani au votat pentru, inclusiv Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney și nr. 3 în ierarhia Partidului Republican din Cameră. „Tocmai am avut un atac violent al unei gloate asupra Capitolului în încercarea de a-i opri pe cei care își îndeplineau îndatoririle constituționale,” a declarat Cheney. „Nu există vreun dubiu că președintele a format această gloată, că președintele a instigat această gloată, că președintele a vorbit gloatei. El a aprins flacăra,” a adăugat ea.

O poziție mai nuanțată a avut liderul republicanilor din Cameră, Kevin McCarthy, care a condamnat acțiunile lui Trump însă a propus sancționarea președintelui cu un vot de cenzură în loc de punerea sub acuzare pentru a reduce tensiunile.

Democrații au votat la unison pentru punerea sub acuzare. „Omul acesta a fost suspendat de Twitter însă continuă să aibă acces la codurile nucleare… e periculos si trebuie demis acum,” a declarat reprezentanta democrată Ayanna Pressley, D-Massachusetts.

FBI wanted suspects

Trump face apel la calm, supărat pe Twitter

Trump a replicat într-o adresă televizată că este momentul ca țara să se calmeze și a făcut un apel la pace, condamnându-i din nou pe cei care au atacat Congresul și cerând fanilor să respecte legea. “Având în vedere știrile despre noi demonstrații, cer să nu existe violență, încălcări de legi și vandalism de nici un fel. Eu nu doresc asta, America nu dorește asta. Fac apel la toți americanii să ajute la reducerea tensiunilor și la calmarea spiritelor.”


În schimb, Trump s-a plâns de suspendarea definitivă a contului sau de Twitter, acest lucru părând să îl deranjeze mai mult decât punerea sub acuzare. Twitter a explicat suspendarea președintelui prin pericolul că acesta să instige din nou la violentă, folosind un limbaj aparent codat, platforma observând că mesajele președintelui rezonează în cercuri extremiste, care le interpretează drept chemări la luptă.

Washington, un oraș sub asediu

Agențiile de securitate americane au mobilizat peste 20.000 de militari din gărzile naționale în capitala americană pentru inaugurarea noului președinte Joe Biden de pe 20 ianuarie. Grupuri extremiste de susținători ai lui Trump sunt suspectate că plănuiesc atacuri teroriste, inclusiv atacuri cu bombe improvizate. Intre timp, autoritățile au deschis 160 de dosare penale si au arestat 70 de suspecți de a fi implicați in atacul de la Capitol.

Temându-se de o eventuală fraternizare în interiorul armatei cu eventualii teroriști, șefii armatei și-au avertizat subordonații că „orice act de interferare cu procesul constituțional este nu doar împotriva tradițiilor noastre, ci și împotriva legii,” conform unui comunicat al armatei.

După punerea sub acuzare, Camera Reprezentanților jucând azi rolul de procuror, cazul Trump se mută la Senat, care va ține un proces în care senatorii au rolul de jurați. Procesul se va derula însă după plecarea lui Trump de la Casa Albă, iar singura consecință practică a unei eventuale condamnări ar fi că acesta și-ar pierde dreptul la a mai candida pentru o poziție in guvernul federal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.