Vaccinarea Covid-19 din SUA: Șeful Operațiunii “Warp Speed” își cere scuze pentru întârzierile în distribuirea vaccinului

Targetul de 20 de milioane de americani vaccinați până la sfârșitul anului devine imposibil de atins

Liderul militar al Operațiunii “Warp Speed,” generalul Gustave Perna, a recunoscut duminică că este unicul vinovat pentru întârzierile în distribuirea vaccinurilor din ultima săptămână, care au dat peste cap graficul de vaccinare promis. 

Declarația vine în urma reclamațiilor guvernelor din 14 state americane că nu și-au primit dozele conform graficului anunțat, și pe de altă parte a anunțului Pfizer că deține milioane de doze în depozite dar încă nu a primit instrucțiuni unde să le trimită.

Generalul Perna a recunoscut că a subestimat durata necesară pentru aprobarea transporturilor atunci când a trimis graficele de livrări către state.

„Unde am eșuat – eu am eșuat, nimeni altcineva – a fost în înțelegerea clară a ritmului” procesului de distribuție, a declarat generalul, conform Stat news. „Nu există probleme cu producția vaccinului Pfizer. Nu există probleme cu vaccinul Moderna. Este o eroare de planificare și e vina mea,” a adăugat generalul Perna.

Al doilea vaccin (Moderna) aprobat de autorităti. Probleme cu alergii.

Primele doze ale vaccinului Moderna, care nu necesită refrigerare la temperaturi extreme și este mai ușor de folosit în zonele rurale, vor începe să fie distribuite luni, după ce vineri autoritățile federale au aprobat vaccinul.

Procesul de vaccinare a început în SUA deja de o săptămână cu inocularea personalului medical și a celui care lucrează în azile de bătrâni, precum și a bătrânilor internați în astfel de stabilimente. Începutul campaniei de vaccinare nu a fost fără evenimente, în câteva cazuri vaccinul cauzând șoc anafilactic și fiind necesară administrarea de epinefrină de urgență. Conform studiilor care au stat la baza aprobării vaccinurilor, experții se așteaptă ca 0.63% din vaccinați să aibă alergii, însă în studii nu au fost identificate cazuri anafilactice pentru că persoanele deja cunoscute cu alergii la vaccinuri au fost excluse. Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) a recomandat precauții în vaccinarea persoanelor cunoscute că având alergii la alte vaccinuri. Experții suspectează că unul din excipienții folosiți de ambele vaccinuri aprobate ar putea fi responsabil pentru reacțiile alergice.

CDC stabileste lista următoarelor grupe de priorităti la vaccinare

CDC a anunțat și recomandarea sa către autoritățile din cele 50 de state americane privind categoriile de persoane care urmează la vaccinare, după ce se încheie etapa actuală. Astfel, urmează a fi vaccinați apoi bătrânii în vârstă de peste 75 de ani și lucrătorii esențiali care interacționează cu publicul – pompierii, polițiștii, gardienii din închisori, profesorii și vânzătorii de la supermarketuri. Grupurile care urmează apoi includ persoanele cu vârste cuprinse între 65-74 de ani și persoanele peste 16 ani care suferă de anumite boli, precum și alte grupe de angajați esențiali care nu au fost incluse în etapa precedenta. 

CDC a mai sfătuit statele să asigure accesul minorităților la vaccin, date fiind statisticile care arată un risc mai ridicat de mortalitate în pandemia COVID-19 pentru persoanele de culoare. 

Până la această dată, peste 17 milioane de americani au fost confirmați cu noul coronavirus, în timp ce peste 300.000 au decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.